Amikor megvettük az első komolyabb számítógépünket, akkor olyan 6 év körüli lehettem. Nagyon vártam, nagyon izgultam miatta, mert nekem nem volt más vágyam csak az, hogy a Simsel játszhassak. Imádtam azt a játékot, persze korlátlanul nem játszhattam vele, már csak azért sem, mert a húgomat is engedni kellett, de nyilván, nem is engedték a szüleink, hogy egész nap csak a gép előtt üljünk. Szerencsére. Én valahogy sosem szerettem az online játékokat, jobban szerettem magamban játszani a gépen. A Sims 3 egyébként most is fent van a gépemen, de már nem játszom annyit.

Különösen azóta nem, amióta meg van a PS4. Annyira izgalmas és érdekes játékokat lehet hozzá kapni; volt is pár, ami miatt rendesen tűkön ültem, míg vártam, hogy megjelenjen.

Van egy barátom, Dávid, aki szintén így van vele. Bár ő elég sokat játszik, gyakorlatilag, ha van 5 szabad perce, akkor is leül játszani egy kicsit. Ez neki a hobbija, bár a barátnője már kevésbé díjazza. Az is igaz, hogy azóta azért jobban viseli, mióta megvannak az új napelemek a házukon.

Azért döntöttek úgy, hogy bevállalják, mert találtak egy weboldalt: https://napelemrendszer.info/napelem-palyazatok.html, ahol olvastak egy olyan pályázati lehetőséget, ami magánszemélyeknek szól. Azt mondták, hogy ez szerintük ritkaság, mármint, hogy családi házak, napelemekkel való felszerelésére is van elérhető pályázat. Ők addig csak cégeknek szóló ajánlatokkal találkoztak, és igazából én sem láttam még mást.

Ugyan elsősorban nem Dávid túlzott játékszeretetet volt a beruházás oka, de bevallották, hogy ez is közrejátszott benne. Ugyanis gyakran be van kapcsolva a konzol, ami meglátszik a számlákon is. De persze nem eget rengető összegekre kell gondolni, de érezhető. Ugyan így sokat fogyaszt például a hűtőládájuk is, és a barátnője otthon dolgozik műkörmösként, így sokat égnek a villanyok is.

És hát, azt tudni kell a napelemekről, hogy a szó szoros értelmében befektetésről van szó, mert ha megtérült a ráfordított összeg, akkor utána szép összegeket lehet megspórolni a számlákon.

A https://napelemrendszer.info/napelem-palyazatok.html tájékoztatása szerint ez a magánszemélyeknek szóló pályázat, egy olyan hitel lehetőség, ami 0%-os kamatozással és szintén 0%-os THM-mel bír, a köznyelvben ugye ezt hívják „ingyen hitelnek”. Mint minden kölcsönnek, így ennek is meg vannak a maga feltételei: ilyen például, hogy maximum 20 évre igényelhető, illetve szükséges 10% önerő is.

Az, hogy mennyibe kerül egy napelemes rendszer, nagyon változó lehet. Hiszen nem mindegy, hogy mekkora az adott háztartásnak az éves áramfogyasztásának a mértéke, mert ez befolyásolja azt, hogy hány darab napelem panel kell, és azoknak mekkorának kell lenniük, hogy kellőképpen el tudják látni a házat árammal.

Így hát értelemszerűen, árajánlatot kell kérni – amit a fentebb említett honlapon meg is lehet tenni -, hogy kiderüljön, hogy pontosan mennyibe is fog kerülni a napelemes beruházás, és hogy mennyi önerőt szükséges befizetni.

Dávid azt mondta, hogy így is, hogy ez a hitel egy nagyon jó lehetőség, alapos átgondolást igényelt a dolog, de arra jutottak, hogy nem fog gondot okozni a részletek kifizetése. Nem is bánták meg a döntést, azt mondták, hogy lélektanilag is jó érzés nekik, hogy minden árammal működő eszközhöz a nap energiáját használják. Úgyhogy ők azóta nagy napelem guruk lettek, és mindenkinek csak ajánlgatják a honlapot: https://napelemrendszer.info/napelem-palyazatok.html.