A fiam már egészen kicsi korától kezdve élénk érdeklődést mutatott a számítógépes játékok iránt. Persze ennek mindig határt szabtam, hiszen tudtam, hogy nem tesz jót neki, ha minden idejét ezekkel a dolgokkal tölti. Ilyenkor elfogadta a sorsát, és kiment az udvarra játszani a többi gyerekkel vagy éppen le a játszótérre. De ez mindig egy visszatérő probléma volt, mert napi fél órát engedtem neki ezekkel a játékokkal játszani. Folyamatosan próbált velem üzletelni, mindig csak egy kicsit hozzátoldani a játékidőhöz. Persze nem voltam benne partner, aminek így mindig hiszti és sírás lett a vége. Tudtam, hogy ez így nem mehet tovább, kellett valami alternatív megoldást keresnem.

Az egyik barátnőmtől hallottam egy olyan internetes játékoldalról, ahol olyan témájú játékok vannak, ami észrevétlenül bevezeti a gyerekeket az életbe oktató feladatok által. Megnéztem, és tényleg nagyon hasznosak voltak, így a fiam fél óra játékideje ugyanúgy maradt, ezt megtoldottam még fél órával, amikor egy általam kiválasztott játékkal kellett játszania. Belement a dologba, és nagyon élvezte is.

Az egyik rész különösen tetszett, aminek a témája a lakásbiztosítás volt. Örültem, hogy a fiam már ilyen korán értesül erről, mert én nagyon sokáig nem voltam otthon ebben a témában, egészen addig, amíg rá nem találtam a pannonsafe.hu oldalára. Akkor kellett magam jobban beleásni a dolgokba, amikor egy sajnálatos tűzeset következtében a férjemmel a házunk totálkárra égett. Szerencsére akkor még nem voltak meg a gyerekek, így csak saját magunk miatt kellett aggódnunk. Volt a házunkra kötve biztosítás, mert a férjem előrelátóbb, mint én. Utánaolvastam, és megtudtam, hogy a biztosító a totálkárral érintett lakóépület minőségével és értékével megegyező épület újjáépítését fedezi. Tehát nem lehet azzal trükközni, hogy egy kicsit több pénzzel építünk egy olyan lakást, ami jobb, mint az, ami pl. leégett.

Ha egy romos, lelakott ingatlanról van szó, tehát ha az épület avultsága több, mint 75 %, akkor egyenes arányban csökken a térítés összege is. Nem az épület eredeti értékét fogják figyelembe venni. Akkor sem fog a biztosító magasabb összeget fizetni, ha a ház értéke több volt, mint a szerződésben meghatározott érték, hiába is szeretnénk. Ha ez történik, akkor ennek megfelelően kell módosítani a szerződést, hiszen kár esetén csak így tudunk teljes kártérítést kapni. Így lehet elkerülni a biztosításból eredő vagyonszerzést, amit a törvény büntet.

Ha szeretnénk felmondani a biztosítást, akkor azt úgy kell megtenni, hogy a biztosítási évfordulót megelőző 30 napon belül kell egy nyilatkozatot küldeni a biztosítónak, aminek tartalmaznia kell a szerződő nevét, címét, születési helyét, születési idejét, a szerződés- vagy kötvényszámát és a biztosító nevét. Ezt is jó volt megtudni az oldalról, mert szerintem rajtam kívül sokan mások sincsenek ezzel tisztában. Célszerű ezt úgy elküldeni, hogy után legyen róla bizonyíték, tehát e – mailen, faxon, személyesen vagy postán.

Nagyon hasznos dolgokat lehet szerintem találni már az interneten, erre is példa a pannonsafe.hu oldal, illetve az az online játék is, amivel a kisfiam játszik. Meglepően sokat tud azóta, amióta bevezettük ezt a fél óra oktató játék szabályt, hiszen úgy tanul, hogy észre sem veszi. Ilyenkor érdemes ezeket elkezdeni, mert a kisgyerekek agya olyan, mint a szivacs, minden információt magába szív. Így fordult elő az, hogy a lakásbiztosításokról beszélgettem vele.