Az emberek szívesen zsörtölődnek azon, milyen nagy függőséget tudnak okozni az online telefonos vagy számítógépes játékok, gyakran figyelmen kívül hagyva az előnyeiket. Ilyen például a nyelv tanulás. Egy-egy játék meglepően könnyen tudja fejleszteni a játékos szókincsét, anélkül, hogy annak ez feltűnne. A szövegeket a saját szövegkörnyezetükben látják, és ez gyakran könnyebb felismeréshez és rögzítéshez vezethet. Többek között az iskolákban is ezért tanítják a kifejezéseket egy narratívára fűzve. Az emberek mesemondó lények, és ez a gondolkodásunkban is megmutatkozik.

Persze az elvitathatatlan, hogy ezek a játékok könnyen függőséget okozhatnak, a kérdés csak az, hogy mennyire “veszélyes” ez a függőség? Hiszen, ha napi egy-két órát eltölt ilyenekkel az ember, de minden munkáját, kötelességét elvégzi, az nem jelent gondot senkire és semmire nézve. Attól még, hogy nem okoznak látható problémát, ilyen apróságok is függőségnek számítanak, ha az ember egy hosszabb időn keresztül arról a pár óráról nem tud lemondani. Ez persze könnyen eszkalálódhat. A kérdés csak az, mit tegyünk ez ellen? Sajnos erre nem tudok válaszolni.

Egy másik jó összehasonlítási alap az internetes vásárlás. Itt a függőség megakadályozása a tudat, hogy értékes pénzbe kerül. Ezt valójában a különböző játékok is alkalmazzák, bár nem puszta jószívűségből. A játékok fejlesztése, és piacra dobása, akárcsak az árucikkek előállítása, komoly pénzekbe kerül. Ezt természetesen a használókon, vásárlókon próbálják behozni, kamatoztatni. Az ingyenes játékok gyakran tartalmaznak alkalmazáson belüli vásárlásokat, amivel ugyan megkönnyítheted a játékélményedet, de ugyanakkor, pénzbe kerül.

Melyik az addiktívabb?

A “boltkórosságba” a felnőttek is gyakran beleesnek, én valami hasonlót éltem át, mikor nedves törlőkendő, popsitörlő után kutattam a neten. Nagyon szeretem ezeket a termékeket, mert rendkívül könnyű egyéb használatra adaptálni őket, az egyértelmű mellett. A webshop, amit találtam, azaz a Lord Shop egy rendkívül sokoldalú bolt. A nedves törlőkendőkön és popsitörlőkön kívül találhat itt az ember mindent az illatgyertyától, a pelenkán keresztül a kozmetikumokon át a háztartási tisztító szerekig szinte mindent. Ilyen karanténos időben, ha az ember nem hagyhatja el a házat, és hamar kéne neki valami, mindenképp ajánlanám kihasználni. Csak ügyeljetek ti is, nehogy túlságosan rákapjatok.

Én ugyan nedves törlőkendőkért, popsi törlőkért kerestem fel az oldalt főként, de az illatszeres, illatgyertyás részlegük is nagyon elvarázsolt. Imádok illatos dolgokat adni-kapni, így egyből bekerült pár a kosaramba, néhány arcápolási termék mellé, amiket tudtam, hogy a barátnőim imádni fognak karácsonyi ajándékba. Az oldalon lévő 24 órás chat-nek köszönhetően, bármikor is legyen kérdésed, ők válaszolnak neked, és nagyon segítőkészek mindenben. Mivel nem voltam benne biztos, hogy otthon tudok lenni a futár érkezésének időpontjára, ezért utána kérdeztem, hogy lehet-e pontosítani, mikorra kérem a szállítást, és nagyobb probléma nélkül sikerült is megoldani a dolgot, amiért nagyon hálás vagyok nekik.

Ugyan kiszállítással rendelni csak 5 ezer forint felett lehet, de főleg kisgyermekes anyukák esetében, ennek a számnak a teljesítése nem egy nagy kihívás. Még a rendkívül kedvező, gyakran akár ötven százalékos, árakkal is, amiket az oldalon találni lehet. Most a karácsonyi készülődésnek hála, ha beletartoztok azokba a településekbe, ahová a saját futárjukkal, és nem a GLS-sel szállítanak ki, akkor 8 ezer forint feletti vásárlás esetén ráadásul ingyen szállítanak. Ez sajnos a GLS futárszolgálat esetében nem igénybe vehető, de a szállítási költség nem egy túl nagy összeg.

Ezek mellett, ha esetleg gyakrabban terveznétek kihasználni ennek a szuper webshopnak a termékeit, vagy őszinte véleményeket akartok olvasni, a honlapnak van Facebook oldala és csoportja is. Ezekhez az elérési adatokat az oldalon a “közösség” fül alatt találjátok.

Összefoglalásképp

A kérdésre pedig, hogy melyik függőséget okozóbb, a számítógépes/telefonos játékokkal való időtöltés, vagy az online vásárlás, azt rátok bízom. Az egyik opciónál határozottan több pénzt költöttem, mint a másiknál, és mind a két esetben kapok érte valamit. Hogy a fogadott “terméknek” mennyire kell hasznosnak lennie, az ember függő, ahogy ennek a kérdésnek a megválaszolása is. Számomra a Lord Shop oldalán vásárolt nedves törlőkendő, popsitörlő, amit rendeltem, abszolút hasznosnak bizonyult.