A cégalapítás boldogabbá tesz, mint a bizsuk

Sok ember elcsodálkozik az idősebb korosztályból, hogy engem egyáltalán nem érdekelnek a drága ékszerek, sőt, számtalanszor mondtam már a férjemnek, hogy nehogy ilyen dolgokra költse a pénzt. Az aranyozott ékszereket szoktam preferálni, ha valami tartósabbra vágyom, de amúgy alapvetően jól elvagyok a bizsukkal, hiszen számtalan variációt kínálnak és lazább, de elegánsabb szettekhez is nagyon jól mennek. Én még a jegygyűrűnél is kikötöttem annak idején, hogy ne legyen drágakő, mert nem szeretnék egy kisebb vagyont hordani az ujjamon, engem frusztrálna a tudat. Persze nekem is megvannak azok a dolgok, amikre nem sajnálom a pénzt… De az inkább magyar tervezők ruhája vagy designer bútor, nem pedig csillogó kiegészítők.

Érdekes egyébként, hogy a kiegészítőknek is mennyire megvan a maguk divatja, és időről időre visszatérnek olyan darabok, amik közvetlenül azelőtt full cikinek számítottak. Ami a 90-es években és a 2000-es években menő volt, az az azt követő időkben egyáltalán nem, most néhány éve mégis reneszánszukat élik az apró gyöngyökből fűzött kiegészítők, a műgyanta, óriási színes gyűrűk és fülbevalók, amelyeknek egyaránt vagy egy bohó, hippis vibe-ja és emellett gyermekien játékosak is. Ugyan bármilyen szettet feldobnak, de a legjobban szerintem akkor mutatnak, ha a hozzájuk illő, ezt a korszellemek tükröző ruhadarabokat is beemeljük a gardróbunkba és együtt viseljük őket ezekkel a kiegészítőkkel.

Mostanában azonban komolyabb dolgokba is belevágok, mint a bizsuk világának feltérképezése, ezért a gondoltaim mindig e körül forognak. Szeretném ebben a bejegyzésemben elmesélni, hogy jártam a cégalapítással, illetve hol tart most a folyamata annak, hogy saját bizsuüzletem lehessen.

Sokáig kerestem egy olyan weboldalt, ahol részletesen tájékozódhatok, és segítségemre lesz akkor is, ha cégalapításra adom a fejem, ezen felül szerettem volna, ha a székhelyszolgáltatást is el tudom intézni náluk, de erről nem voltak túl részletes információim, így örültem volna annak is, ha erről még bővebben tudok olvasni. Szerencsémre a netes kereső a figyelmembe ajánlotta a topcegalapitas.eu oldalt, ahol úgy néz ki, mindent megtaláltam egy helyen a felsoroltak közül. Egy olyan profi csapatot ismertem általuk, akikre biztosan lehet számítani, ha céggel kapcsolatos teendőkről van szó, ugyanis igazán profik a szakmájukban, emellett nagyon készségesek is. A weboldal egy nagyon felhasználóbarát felület, ami azt jelenti, hogy nincs felesleges szócséplés, kirívó design, csak a hasznos információk tömkelege, ami mégis jól tagolt, és ezáltal abszolút könnyen befogadható. Bizony, még egy olyan kezdő és laikus számára is, mint én, vagy bármelyikünk!

Kezdjük mondjuk a cégforma kérdéskörénél. A cégforma kiválasztása nagyban függ az adott cég tevékenységi köreitől, illetve számos egyéb tényező is befolyásolja még, hogy mi mellett érdemes döntenünk. A topcegalapitas.eu weboldalán belül a menüsávban ráadásul két cégforma még kiemelt formában is szerepel, ezek a kettő forma pedig nem más, mint a Kft. és a Bt. Érdemes mindkettőről néhány szót ejteni, bár úgy gondolom, a weboldal nálam sokkal jobban megfogalmazza mindezt. A Kft. – mint ahogyan azt bizonyára sokan tudják – a korlátolt felelősségű társaságot jelöli, amely lentebb ki is derül, hogy miért korlátolt. Alapításához elegendő mindössze egy fő is, ugyanakkor fontos az, hogy a kezdőtőke összege minimum 3 millió forint kell, hogy legyen. Több alapító esetén minimum 100 ezer forintos úgynevezett törzsbetéti hozzájárulással kell számolni. A tagok a cég felé korlátolt felelősséggel tartoznak, ennek mértékét a törzsbetétük nagysága határozza meg. A Bt. esetén több dolog is máshogy alakul, például itt az alapításnál fontos, hogy az minimum két főt jelentsen. Ez egy beltagot és egy kültagot fog jelenteni, akiknek felelőssége nem egyezik meg, azaz a felelősségvállalás nem 50-50 %-ban oszlik meg. Minimális tőkeszükséglet e cégformánál nincs, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az alapítás nem jár költséggel – ezt fontos, hogy ne semmiképp ne tévesszük szem elől, és kalkuláljunk a kiadásokkal.

Bt. alapítással kapcsolatos ajánlatok közül hármat is találunk az oldalon, amelyek közül az elsőt abban az esetben vehetjük igénybe, ha saját székhellyel szeretnénk céget alapítani. A második és a harmadik lehetőség annyiban különbözik csupán (míg a csomagban foglalt szolgáltatások ugyanazok), hogy míg az egyik egy budapesti székhelycsomagot jelent, a másik egy iparűzési adó alól mentesülő településen, Újlengyelen biztosít székhelyt. Ha pedig nem Bt., hanem Kft. alapítása mellett döntünk, a csomagajánlatok tartalma akkor is ugyanaz marad, csak az alapcsomag ára módosul. Érdemes mindkét menüpontot alaposan tanulmányozni a végső döntés meghozatala előtt.

Ha megvan a cégforma, eldőlt a székhely kérdése is, és hogy milyen szolgáltatásokat veszünk igénybe, akkor mondhatni, hogy sínen van maga a cégalapítás is – újdonsült cégtulajdonosként pedig elégedetten sóhajthat az, aki a topcegalapitas.eu-t választja – ha később esetleg cégmódosítás történik, akkor sem kell csalódnia, ugyanis bizalommal fordulhat a csapathoz ilyen ügyben is… A profizmusukat első kézből tapasztalhattam meg, szóval egyértelmű, hogy ajánlom őket másoknak is! A már sokat említett weboldalt nagyon ajánlom, számos információ elérhető rajta mindössze pár kattintással.