Napelemes továbbképzés a hobbiboltban

Van egy kedvenc ajándékboltom az utcánkban – mindig ott vásárolok, amikor valakinek születésnapja van a családban vagy a barátaim közül. Lehet náluk kapni mindenféle partikelléket meg dekorációt, apró ajándéktárgyakat és ékszereket, sőt még hobbikellékeket is, ezen kívül különböző ünnepi lufikreációk készítését is vállalják. Annyit járok oda, hogy már egészen összebarátkoztam a tulajdonossal – amikor benézek, mindig kitárgyaljuk az aktuális híreket, és általában van valamilyen jó receptje vagy új kötésmintája is. Legutóbb azonban a megszokotthoz képest valami egészen meglepő dologgal szolgált: amikor megérkeztem, éppen a laptopját bújta, és mikor tréfásan rákérdeztem, miben van így elmélyedve, nagy komolyan azt válaszolta, hogy éppen a napelemek telepítésére felvehető hitelekről olvas. Csodálkozó arcomat látva azonnal magyarázatba fogott: nemrég örökölt egy kisebb összeget az egyik rokonától, amit napelemrendszer kiépítésébe szeretne fektetni, csak éppen az a helyzet, hogy önerőből valószínűleg még így sem fogja tudni megcsináltatni, ezért elkezdett magánszemélyek részére felvehető napelemes hitel után kutakodni. Talált is egy jó honlapot, a napelempalyzatok.hu-t, ahol nagyszerűen lehet tájékozódni ezzel kapcsolatban.

Annyira meglepett a szokatlan téma, hogy hirtelenjében el is feledkeztem a nagy csomag kásagyöngyről meg a damilról, amiért eredetileg jöttem, és azon kaptam magam, hogy együtt böngésszük az oldal napelemes hitelekre vonatkozó információit. Kiderült, hogy vállalkozóként és magánszemélyként is lehet pályázni különböző támogatásokra, amik jelentősen megkönnyítik a napelemrendszer kiépítését olyanok számára is, akiknek nem áll rendelkezésére egyszerre a beruházáshoz szükséges összeg.

A felvehető hiteleken és támogatásokon túl sok hasznos információt lehet találni az oldalon a napelem rendszerek kiépítéséről is – többek között például arról, hogy milyen teendők és elintéznivalók várnak arra, aki úgy dönt, hogy napelemekkel szereli fel a házát. Megnyugtató módon egyébként a dolog nem is annyira vészes, mint elsőre gondolná az ember: a rendszer beüzemelése például mindössze egyetlen napot vesz igénybe, nem kell tehát hetekig tartó jövés-menéssel, piszokkal és felfordulással számolnunk az otthonunkban. Amivel viszont számolni kell, az rengeteg adminisztratív teendő – meglepő, de a legtöbb időt is az áramszolgáltatóval történő ügyintézés fogja igénybe venni, így erre mindenképpen heteket (akár egy teljes hónapot) kell hagynunk.

A napelempalyazatok.hu azért is tűnik jó választásnak, mert azon túl, hogy összeszedett információforrásként szolgál a napelemek legfőbb tulajdonságairól és a telepítés mikéntjéről, a napelem rendszerek minőségével és időtállóságával kapcsolatban is rendkívül meggyőzőnek tűnik. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, milyen paneleket és milyen invertert választunk – a rossz minőségű alkatrészek rendkívül kitolhatják a rendszer megtérülési idejét, így egyáltalán nem éri meg a telepítéskor spórolni rajtuk. Ellenkezőleg, akkor járunk jól, ha olyan szakembereket bízunk meg, akik felhívják a figyelmünket az efféle buktatókra, és a lehető legjobb minőségű alkatrészekkel dolgoznak – a napelempalyazatok.hu pedig garantálja ezt. Az oldal ezen felül arra is lehetőséget teremt, hogy rögtön árajánlatot is kérjünk – ehhez nem kell mást tennünk, mint kitölteni az ajánlatkérő felületet az adatainkkal, ezt követően pedig nekünk már nincs is több dolgunk, a cég egyik munkatársa fogja ugyanis felvenni velünk a kapcsolatot telefonon, és egyeztetni velünk a további teendőkről, valamint a helyszíni felmérésről.

Bár nem egészen erre számítottam, mikor betértem a boltba, kásagyöngyök helyett azzal az elhatározással távoztam, hogy otthon a családomnak is megmutatom a napelempalyazatok.hu-t, és megtárgyalom velük a napelemes hitel lehetőségét is. Elvégre hosszú távon mindenki ezzel járna jól.