Váratlan hívás a bizsu üzletben

Egy csomószor bajban vagyok, amikor ajándékot kell vásárolni. Na jó, az talán túlzás, hogy bajban, de az biztos, hogy manapság nem olyan könnyű ajándékot vásárolni, mint talán régebben. Főképpen azért, mert én szeretek mindig olyat vásárolni, aminek örül az ajándékozott. Nem szeretek csak úgy kényszerből venni valami totálisan használhatatlan dolgot.

A hétvégén a keresztlányomnak kellett valami ajándékot nézni. Bevallom őszintén, hogy ez nem annyira egyszerű egy kamasznak. Szerettem volna tényleg valami olyat, aminek örül, így megkérdeztem a húgomat, hogy mit javasolna. Ő pedig egyből rávágta, hogy vegyek neki ajándékba valami bizsut. Valahogy ez eszembe sem jutott, de pont ezért jó megkérdezni és informálódni, hogy mégis mi az, aminek tényleg örülne.

Így az egyik barátnőmmel shoppingolás közben benéztünk 1-2 bizsu üzletbe is, hogy valami érdekest és különlegeset nézzek a keresztlányomnak. Az egyik üzletben valaki éppen hívta a barátnőmet, de én fél füllel csak annyit hallotam, hogy energetikai tanúsítvány készítése. Aztán, amikor lerakta a telefont meg is kérdeztem, hogy ki hívta.

Elmesélte, hogy éppen a www.e-tanusitas.eu oldalon megrendelt energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban hívták az irodából, hogy megbeszéljék vele a helyszíni ellenőrzés időpontját, ugyanis szeretnék eladni a házukat és ehhez bizony energetikai tanúsítvány készítésére van szükség.

Ezen az oldalon alapvetően kétféle szolgáltatást lehet megrendelni. Egyrészt az ingatlan értékbecslését, másrészt az ingatlan energetikai tanúsítványának elkészítését. Mind a kettő nagyon fontos az ingatlan adás-vétele során, legyen szó akár lakásról, akár házról.

Az energetikai tanúsítványt kétféle módon is meg lehet rendelni. Az egyik, hogy szimplán felhívjuk a céget az oldalon található telefonszámon. A másik lehetőség, hogy szintén az oldalon található űrlapot kitöltve rendeljük meg. Az űrlapon olyan alapadatokat kell megadni, mint a nevünk, a telefonszámunk, az email címünk, illetve az ingatlan pontos címe. Ezután lehet kiválasztani, hogy melyik szolgáltatást szeretnénk igéybe venni, majd végezetül még egy rövid üzenetet is hagyhatunk a cégnek, ha bármilyen más egyéb közlendőnk vagy kívánságunk lenne.

Mi pontosan az energetikai tanúsítvány készítésének a menete?

Az előzőekben említett módon kétféle képpen tudjuk felvenni a kapcsolatot a céggel. Vagy direktben telefonon vagy pedig a honlapon található űrlap kitöltésével. Amennyiben a telefonos megoldást választjuk ahhoz tudni kell, hogy hétköznapokon reggel 8 és este 8 óra között fogadják a hívásokat.

A céggel történt telefonos egyeztetés után átadják az adatainkat és elérhetőségünket az egyik mérnök kollégának, aki szintén felveszi felünk a kapcsolatot abból a célból, hogy leegyeztesse a helyszíni felmérésnek az időpontját. Ez általában ingyenes, csak akkor számolnak fel érte bármilyen díjat, ha a helyszín nagyon messze vagy túl kieső helyen található, azonban ez is csupán egy pár ezer forintos összeg lehet maximum. A mérnök kölléga a helyszíni felmérés során alaposan szemügyre veszi és felméri az ingatlant. Például átnézi a fűtési rendszert, a padlót, a födémeket, illetve a nyílászárók állapotát is.

Ezután az adatokat beküldik az irodába, ahol a kollégák elkezdik feldolgozni azt és az ingatlant besorolják az AA++-tól a JJ-ig terjedő 12 kategória egyikébe. Az elkészült dokumentumot vagy email-ben vagy pedig a GLS futárszolgálat segítségével juttatják el a megrendelőhöz már 24 órán belül. Ez nem egy gyorsított folyamat, hanem náluk ez a normál elkészítési idő.

Nagyon érdekes volt a barátnőm beszámolója és közben még egy nagyon csinos fülbevalót is találtunk, aminek szerintem nagyon fog örülni a keresztlányom.